Odpowiednie przygotowanie i przechowywanie jedzenia to gwarancja dobrego smaku potraw. Dzięki znajomości kilku prostych zasad jedzenie trzymane w lodówce na dłużej zachowa świeżość i przydatność do spożycia.Przygotowywanie i przechowywanie jedzenia wiąże się z odpowiednim umieszczaniem jedzenia w lodówce. Umieszczanie produktów spożywczych na poszczególnych półkach w lodówce nie powinno być przypadkowe. Każda lodówka posiada instrukcję obsługi z informacjami, na których półkach należy umieszczać poszczególne produkty. Przestrzeganie instrukcji pozwala nie tylko przedłużyć świeżość produktów, ale chroni też przed spożywaniem jedzenia, które straciło cenne składniki odżywcze. Na najwyższej półce powinno się umieszczać nabiał, poniżej trzymamy produkty gotowe. Na najniższej półce należy umieszczać wędliny i Inn produkty mięsne oraz ryby. Surowe mięso i ryby należy trzymać w lodówce zawinięte na przykład w folie spożywczą. Zapobiega to rozprzestrzenianiu się bakterii i przenikania zapachu na inne produkty. Warzywa i sałatki najlepiej trzymać w specjalnych szufladach. Zapobiega to wysychaniu i utracie wody. Napoje można trzymać na dowolnej półce lub ba drzwiach lodówki. Przygotowywanie i przechowywanie jedzenia wiąże się również z odpowiednim wyposażeniem kuchni. Meble kuchenne i narzędzia kuchenne powinny być wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Powinny być łatwe do czyszczenia i mycia. Zapewni to odpowiednie warunki do przygotowywania i przechowywania jedzenia.

derm-art.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here