Izobutan w chłodnictwie

Przemysł chłodniczy rozpoczął swoją działalność już tysiące lat temu, kiedy zaczęto używać do schładzania żywności śniegu i lodu. Były to pierwsze czynniki chłodnicze i od tamtej pory powstało ich bardzo wiele. Wiele też wycofano lub są akurat w trakcie wycofywania. Okazuje się bowiem, że te stworzone przez człowieka w większości są bardzo szkodliwe dla środowiska naturalnego. Dlatego do łask powrócił Izobutan, czyli czynnik R 600a, który został na pewien czas wyparty przez freon.Izobutan chłodnictwo używało do urządzeń pracujących w zakładach produkujących lub przetwarzających węglowodory oraz w miejscach, gdzie był używany w postaci paliwa. Swoje zastosowanie ma najczęściej w urządzeniach chłodniczych wysoko i średniotemperaturowych, które pracowały dotychczas z czynnikiem R12. Chłodniczy przemysł umieścił izobutan w domowych chłodziarkach, małych klimatyzatorach oraz pompach ciepła. Ze względu na dosyć słabe właściwości termodynamiczne tej substancji, izobutan jest stosowany najczęściej w urządzeniach specjalnie dla niego skonstruowanych. Można go spotkać również jako składnik mieszanin, jak np. w połączeniu z propanem. Chłodnictwo wcześniej wycofało ten czynnik z powodu jego łatwopalności. Jest on również ba barwny i bezwonny.

mamy-dom.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCo można operować
Następny artykułJak to jest robione?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here