Majonez jest dodatkiem, bez którego większość osób nie wyobraża sobie gotowanych jajek, porannych kanapek, ulubionej sałatki, pasty jajecznej, wędliny czy dań na ciepło. Majonez świetnie komponuje się z pieczoną karkówką i daniami z ryb. Jest to także doskonała baza do ciekawych, oryginalnych sosów, na przykład czosnkowego, koperkowego czy paprykowego.
Niestety większość tego typu produktów oprócz podstawowych składników zawiera także konserwanty, barwniki, aromaty i polepszacze smaku. W celu uniknięcia szkodliwych związków chemicznych coraz więcej osób szuka inspiracji jak zrobić majonez samodzielnie.
Do przygotowania majonezu w podstawowej wersji potrzeba kilku niezbędnych składników takich jak jajka, olej słonecznikowy, odrobina soli, sok z cytryny, odrobina cukru i pieprzu oraz musztarda. Aby domowy majonez udał się, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Szczególna uwagę należy zwrócić na jajka, Powinny być one świeże, a przed rozpoczęciem przygotowywania majonezu dokładnie sparzone lub umyte.
W pierwszym kroku do naczynia należy wbić żółtka, dodać sól, musztardę, cukier i sok z cytryny. Za pomocą blendera można już zacząć delikatnie ubijać wszystkie składniki, stopniowo zwiększając obroty urządzenia. Następnie, powoli i ostrożnie do masy trzeba dodać olej. W miarę mieszania sos powinien gęstnieć. Gęstość majonezu uzależniona jest od czasu ubijania masy.
Należy pamiętać aby domowy majonez zużyć w dość krótkim czasie, a do tego czasu przechowywać go w lodówce. Z powodu braku konserwantów taki majonez szybciej ulega zniszczeniu niż produkt ze sklepowej półki. Domowy majonez można urozmaicić dowolnymi dodatkami, na przykład szczypiorkiem, koperkiem bądź odrobiną czosnku, w celu wyostrzenia smaku i polepszenia aromatu. Majonez przygotowany samodzielnie będzie również znacznie tańszy od majonezu ze sklepu. W sklepach spożywczych majonez pochodzący od znanego i sprawdzonego producenta kosztuje około sześciu złotych za opakowanie o pojemności 250 mililitrów.

4emotion.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułŚwiat win.
Następny artykułDomowy smak Turcji

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here