Podział bemarów gastronomicznych

Podziału bemarów gastronomicznych można dokonać na podstawie ich różnorodnych cech i własności. Przed wyborem jednego z tych urządzeń warto na pewno zapoznać się z jego możliwymi specyfikacjami, a także ustalić to, czego od tego urządzenia tak właściwie się oczekuje.

Różne budowy urządzeń

Takiego najbardziej podstawowego podziału dokonuje się na podstawie odmiennej konstrukcji urządzeń. Do wyboru są trzy opcje: bemary jezdne, bemary stacjonarne oraz bemary nadstawne. Każdy z tych sprzętów z uwagi na swoją specyficzną strukturę ma też nieco inne własności i sprawdza się w innych okolicznościach.

Bemar stacjonarny, jak sama nazwa wskazuje, ustawiany jest w jednym miejscu, dlatego goście i klienci zwykle sami pobierają z niego potrawy. Jezdne bemary gastronomiczne są natomiast sprzętami mobilnymi, które można przesuwać, a z kolei bemary nadstawne nie mają swoich własnych nóżek, dlatego muszą być ustawiane na stołach.

Specyfikacje systemów grzewczych

Akurat w tym przypadku ilość opcji do wyboru zmniejsza się do dwóch. Bemar gastronomiczny może być bowiem albo urządzeniem elektrycznym, albo urządzeniem gazowym. Jednym z większych atutów tego pierwszego jest wbudowany w jego konstrukcję sterownik, który pozwala na precyzyjne zarządzanie temperaturą dań, a w wielu przypadkach także na ich podgrzewanie.

Z kolei zaletą bemarów gazowych, jak można się domyślać, jest to, że działają one bez użycia prądu. Najczęściej przyjmują więc formę urządzeń mobilnych. Używa się ich m.in. na imprezach plenerowych, gdzie zastosowanie tradycyjnego bemaru elektrycznego, z uwagi na brak dostępu do prądu, staje się po prostu niemożliwe.

Różne metody ogrzewania

To kryterium wyboru również dzieli bemary gastronomiczne na dwie grupy produktów, czyli bemary wodne oraz bemary powietrzne. Niestety wciąż nie ustalono, która metoda ogrzewania sprawdza się lepiej. Obie tak naprawdę zapewniają podobny efekt, dlatego nie ma co się nad nimi szczególnie długo zastanawiać.

Jak to jednak wygląda w praktyce? Otóż w bemarze wodnym ogrzewana woda występuje między dwoma częściami pojemnika (częścią zewnętrzną i wewnętrzną), dzięki czemu utrzymuje temperaturę potrawy. Z kolei w przypadku bemarów powietrznych ten sam efekt uzyskuje się właśnie przy pomocy powietrza.

Bemary gastronomiczne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here