Posiłki

Rozbudowa masy mięśniowej jest dość łatwa na samym początku. Szczególnie jeśli regularnie ćwiczymy i stosujemy się do ustalonego planu. Uzyskane rezultaty mogą być znacznie lepsze niż oczekiwaliśmy. Jednak warto jak najbardziej rozsądnie podejść do sportu. Dzięki temu jesteśmy w stanie kontrolować to jak wygląda nasza sylwetka i kształtować ją w zdrowy sposób. Sam wysiłek to nie wszystko. Niezbędne jest również dostarczenie substratów budulcowych oraz energetycznych. Z tego powodu wyróżnia się okres masy i czas redukcji. W pierwszym przypadku skupiamy się na zwiększeniu swojej wagi. Wprowadzona nadwyżka energetyczna wykorzystywana jest na budowaniem mięśni, a jej część odkładana jest w postaci tkanki tłuszczowej. Jednak nie powinno nas to niepokoić. Zapasy zostaną zużyte w późniejszym czasie. Jest to niezbędne, aby stale zwiększać siłę oraz osiągać coraz lepsze wyniki. Bez prawidłowego odżywiania ciała byłoby to niemożliwe. Drugą opcją jest redukcja. Następuje dopiero po osiągnięciu wyznaczonej wagi. Powinniśmy umiejętnie dopasować ten moment. Warto również w tej kwestii słuchać organizmu i zrezygnować z dalszego tycia jeśli utrzymywana nadwyżka okaże się bardzo męcząca. Powinniśmy wiedzieć co jeść na redukcji, aby osiągnąć oczekiwane efekty. Niezbędne jest oczywiście zmniejszeniem kaloryczności jadłospisu. Jednak możemy w nim uwzględnić niemal każdym produkt. Z tego powodu nie musimy kojarzyć tego z ogromnym poświęceniem. Mimo wszystko powinniśmy bazować na niskokalorycznych pokarmach, które mają jednocześnie dużą objętość. Pomoże nam to skutecznie zaspokoić głód. Nie odczujemy również negatywnego wpływu wprowadzonych ograniczeń. Podstawą jest tu zwiększenie podaży błonnika. Dzięki swoim właściwościom higroskopijnym pęcznieje w kontakcie z wodą. Prowadzi to do zwiększenia objętości i wypełnienia jelit. W konsekwencji zapewnia się wtedy sytość na wiele godzin. Dodatkowo pobudzane są ruchy perystaltyczne i wspomagane jest oczyszczanie organizmu z zalegających resztek. Wpływa to korzystnie na przebieg procesów trawienia. Błonnik znajdziemy w produktach zbożowych. Typowym pokarmem zalecanym do wprowadzenia są płatki owsiane. Mogą stać się bazą zdrowych śniadań. Sprawdzą się w wersji słodkiej. Możemy dodać do nich wtedy owoce oraz nabiał. Innym wariantem jest przygotowanie w oparciu o nie omletów. W obu przypadkach możemy stworzyć pełnowartościowe posiłki. Istotne jest jedynie, aby odpowiednio dobierać do siebie produkty. Powinniśmy dążyć do dopasowania do siebie ilości białek oraz tłuszczy. Ogólne proporcje mogą być bardzo indywidualne. Z tego powodu warto dokładnie obserwować reakcje organizmu i wprowadzać zmiany, które wydają się nam niezbędne. Nie zawsze przyjęte normy będą się sprawdzać. W trakcie planowania jadłospisu musimy również pamiętać o witaminach i minerałach. Ich braki są bardzo groźne i mogą prowadzić do licznych zaburzeń. Z tego powodu warto wykorzystywać różnorodne warzywa i owoce. Musimy łączyć je z tłuszczem, który umożliwia przyswajanie.

miss-fit.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZdiagnozowanie i naprawa komputera
Następny artykułZawał

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here