Domowy smak Turcji

W dobie popularyzacji fast foodów typu kebab duża większość z nas stała się ogromnym fanem takich posiłków. W większości lokali danie to przygotowuje osoba pochodząca z kraju, z którego tak samo wywodzą się te potrawy. Dzięki temu wiemy, że mamy do czynienia z osobą, która zna się na rzeczy i stara się, aby przyrządzona przez nią tortilla czy kebab była wykonana na jak najwyższym poziomie. W zależności od lokalu, w którym decydujemy się zjeść możemy spotkać różne kombinacje tych dań. Często spotyka się połączenie tortilli czy kebabu nawet z frytkami w środku. Dostępne są również wersje dla osób, które nie jedzą mięsa. Wtedy w bułce czy cieście spotkamy włącznie same surówki i sery, przy czym te drugie zdecydowanie rzadziej. Dla obu wersji w środku nie może zabraknąć również sosów, które w znaczny sposób podkreślają smak przygotowanego posiłku. Do wyboru najczęściej mamy sosy łagodne, mieszane i ostre. Na te ostatnie musimy w szczególności uważać, gdyż często ich poziom ostrości jest tak wysoki, że konsumpcja zamówionego posiłku jest wręcz niemożliwa. Mięso jakie mamy do wyboru to najczęściej kurczak, cielęcina czy baranina. Niektórzy uważają, że prawdziwy turecki kebab powinien zawierać właśnie baraninę. Wielu z fanów takiego jedzenia zastanawia się jak przygotować je samodzielnie, często posiłkując się internetem i zadając pytanie: jak zrobić tortille?
Samodzielne wykonanie dokładnie takiego samego posiłku jakie otrzymujemy w lokalach jest niemożliwe, z uwagi na to że po prostu nie dysponujemy odpowiednim sprzętem. Jednak śmiało możemy próbować wykonać przynajmniej podobny produkt. Podstawą do zrobienia tortilli jest zakup charakterystycznego dla niej ciasta. Można je dostać praktycznie w każdym markecie spożywczym. Następnie powinniśmy określić jaki rodzaj mięsa chcemy użyć do przygotowania. Najczęściej wybierany jest filet z kurczaka z uwagi na walory smakowe oraz łatwość w przyrządzeniu. Dobór sosów i warzyw również nie powinien być problemem, gdyż na rynku dostępne są te, które stosują tureccy szefowie kuchni. Po usmażeniu kurczaka należy umieścić go wraz z innymi produktami w cieście. Następnie musimy odpowiednio zwinąć ciasto i umieścić je na kilka minut najlepiej w opiekaczu. Gotowe. Możemy cieszyć się smakiem domowej tortilli.

mydlanyraj.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak zrobić majonez
Następny artykułSzparagi, szparagi

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here