jak otworzyć kokos

Kokos to owoc palmy kokosowej. Rośnie w tropikalnym klimacie, ale mimo to jest on znany na całym świecie, również w Polsce. Kokos możemy spotkać w różnych postaciach. No bo nie oszukujmy się, kto z nas nie jadł cukierków kokosowych albo placka z wiórkami kokosowymi?

Kokos dawniej był uważany za orzech tuczący i sprzyjający chorobom serca

Dziś jednak wiemy, że to nieprawda. Owoc kokosowy jest źródłem białka, a także dostarcza naszemu organizmowi wiele witamin takich jak witaminy C, A, D, B6 i B12. Ponadto kokos zawiera składniki mineralne: magnez, potas, selen, miedź, mangan, cynk i żelazo. Kokos jest również dobrym rozwiązaniem dla sportowców. Jest bardzo dobrym źródłem elektrolitów, lepszym niż jakiekolwiek napoje izotoniczne.

Kokos wykorzystuje się również do produkcji oleju kokosowego, który jest bogaty w składniki odżywcze oraz zawiera bogactwo kwasów MCT. Tłuszcz kokosowy łatwo ulega procesowi spalania, przez co nie odkłada się w komórkach tłuszczowych organizmu. Właśnie dlatego stanowi on element diety sportowców.

Olej kokosowy swoje zastosowanie znajduje się tylko w kuchni, ale i w kosmetyce

Poprawia on wygląd skóry, włosów i paznokci. Ma również silne właściwości nawilżające. Jednak, żeby cokolwiek zrobić z kokosa, najpierw trzeba go rozłupać. Jak to zrobić?

Jak otworzyć kokosa?

Jak otworzyć kokosa?Nie masz pojęcia jak się za to zabrać? Zobacz, jak to się robi, bo to całkiem proste! Niezwykle twarda skorupa może stanowić wyzwanie dla każdego z nas, ale nie bójmy się go podjąć. Bez względu na to, czy chcesz wypić mleko kokosowe, czy chcesz zjeść biały miąższ, problem polega na tym, że najpierw musisz się zmierzyć ze skorupą. Wbrew pozorom to całkiem proste! Najpierw musimy pozbyć się mleka kokosowego, aby to zrobić, wydłub „oczko”, żeby powstała dziura, a następnie odlej mleko do miski. Teraz znajdź ostry nóż. Wyznacz nim linię dookoła krótszej osi. Następnie odłóż nóż i weź młotek. Uderzaj młotkiem wzdłuż wyznaczonej linii. Uważaj, żeby nie zrobić sobie krzywdy. Jeśli nie masz pod ręką młotka, możesz go zastąpić innym przedmiotem np. kamieniem.

Podczas uderzania łupina w końcu zacznie pękać, aż kokos pęknie na dwie części. Wtedy możesz wybrać miąższ ze środka i delektować się pysznym, świeżym kokosem. Miąższ możesz wybrać nożem lub łyżką. Jest jednak jeszcze prostszy sposób, by to zrobić. Połóż połówkę kokosa na talerzu (stroną z miąższem do dołu) i uderz kilka razy młotkiem. Po chwili miąższ powinien idealnie odejść od skorupy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here