Wołowina to bogate źródło białka, dlatego człowiek nie powinien rezygnować z jej spożywania. Właściwości tego mięsa doceniają też producenci wędlin, którzy chętnie stosują białko wołowe. Co to takiego i jakie ma zastosowanie?
Wołowina – dlaczego warto ją spożywać?
Każdy z nas zdaje sobie sprawę, w jaki sposób prowadzone są współczesne hodowle bydła i trzody chlewnej. Jeśli chcemy jeść naprawdę dobrej jakości mięso, powinniśmy sięgać po te pochodzące z ekologicznych upraw i samodzielnie poddawać je obróbce. Wpływ na ilość spożywanej wołowiny w naszym kraju z pewnością miały liczne przypadki tzw. choroby szalonych krów. Jeszcze w 2000 roku przeciętny Polak zjadał ok. 11kg tego mięsa. Obecnie są to zaledwie dwa kilogramy. Tymczasem wołowinę warto jeść z wielu powodów. Przede wszystkim jest bogatym źródłem białka. Jest ono łatwo przyswajalne, dlatego powinniśmy je spożywać, by wzmacniać budowę naszego organizmu. Wiedzą o tym sportowcy oraz rekonwalescenci po urazach kości. Wołowina zawiera tak ważne dla naszego organizmu substancje, jak elastyna i kolagen. Gromadzą się one w śródmięśniowej tkance łącznej. Specjaliści wskazują też, że człowiek powinien sięgać po polędwicę wołową. Ma ona bowiem bardzo korzystny stosunek białka i tłuszczu. Porcja stu gram dostarcza nam aż 20 gram białka i tylko 4 gramy tłuszczu. Oprócz tego, mięso to jest bogate w keratynę, żelazo oraz witaminy. Dlatego właśnie po mięso te sięgają osoby cierpiące na anemię, czy osoby ćwiczące na siłowni.
Białko wołowe kolagenowe – co to takiego?
Białko kolagenowe to szczególny rodzaj protein, który buduje organizm człowieka i innych organizmów wielokomórkowych. Gromadzą się one w wątrobie, sercu, kościach i chrząstkach. Białko wołowe kolagenowe jest bogatym źródłem glicyny oraz proliny. Wykorzystuje się je przy regeneracji pourazowej, nadmiernej łamliwości kości, czy zwyrodnieniu stawów. Co ciekawe, kolagenowe białko wołowe jest całkowicie pozbawione cholesterolu. Jego przyswajanie zwiększymy poprzez równoległe przyjmowanie witaminy C.
Jak białko wołowe jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym?
Niezwykle korzystne właściwości białka wołowego sprawiły, że chętnie sięgają po nie producenci rozmaitych wędlin. Stosując je, a także białko wieprzowe, zwiększany jest procentowy udział mięsa w produkcie. To bardzo ważne, szczególnie z perspektywy współczesnego konsumenta. Poza tym białko wołowe przyspiesza cały proces produkcji. W tym miejscu dowiesz się więcej na ten temat http://overlack.com.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny/. Dzięki niemu poprawie ulegają walory smakowe wędlin, a także ich gryzalność. W ten sposób końcowy produkt jest atrakcyjniejszy dla konsumenta i zachęca do jego zakupu. Białko wołowe jest więc bardzo pożytecznym dodatkiem do żywności. Producenci zdają sobie sprawę z tego, że konsumenci chcą kupować wędliny z wysoką zawartością mięsa, a nie ze sztucznymi dodatkami. Dlatego właśnie warto sprawdzać skład szynek i kiełbas zanim dokonamy zakupów. W ten sposób zadbamy o swoje zdrowie oraz walory smakowe.