Jaka powinna być zdrowa dieta odchudzająca? W jaki sposób możemy zdrowo schudnąć? Takie i wiele podobnych pytań regularnie zadają sobie osoby, które chcą schudnąć i poprawić stan swojego zdrowia. Przedstawiamy więc podstawowe zasady i najlepsze wskazówki, które pomogą w szybkiej poprawie swojej sylwetki.
Dlaczego warto się zdrowo odżywiać?
Prawdopodobnie każdy człowiek w większym lub mniejszym stopniu wie, że odpowiednie odżywianie jest podstawowym elementem zdrowego trybu życia i jest ważną dla prawidłowego wzrastania oraz utrzymania dobrego stanu zdrowia. Dzięki kompleksowej diecie możemy uniknąć wielu chorób, które rozwijają się niekiedy przez wiele lat jako skutek spożywania nadmiernej lub zbyt małej ilości określonych składników pokarmowych. Można wyróżnić grupę chorób, które są często bezpośrednio związane z niezdrowym odżywianiem. Są nimi m.in. choroby układu krążenia, otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, kamica żółciowa, niedokrwistość z niedoboru żelaza, osteoporoza i niektóre nowotwory. Niewłaściwy sposób odżywiania może prowadzić także do innych problemów jak np. problemy z koncentracją, nieustanne zmęczenie i pogorszenie sylwetki. Najlepszym sposobem na utrzymanie zdrowej i smacznej diety jest wybranie jednej z ofert, które proponuje nam catering dietetyczny Warszawa.
Kilka ważnych zasad zdrowego odżywiania
Na dany moment istnieje wiele zdrowych diet, które są oparte na różnych zasadach. Czasem jednak najskuteczniejszym rozwiązaniem jest stosowanie podstawowych zasad zdrowego odżywiania, szczególnie jeżeli naszym celem jest schudnięcie. Zaleca się rozdzielenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego na kilka posiłków (np. 3 podstawowe i kilka mniejszych przekąsek). Zazwyczaj zdrowe diety przewidują spożywanie 4-6 posiłków dziennie. Regularne spożywanie posiłków zapewnia stały dopływ glukozy do organizmu i zabezpiecza nas przed nagłym i nieprzyjemnym uczuciem głodu, który może doprowadzić do przejedzenia. Im bardziej różnorodna będzie dieta, tym więcej substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych zostanie dostarczonych do organizmu. Dieta nie powinna polegać tylko na liczeniu kalorii, ale również odpowiednim bilansie poszczególnych składników odżywczych. Naukowcy i dietetycy są zgodni co do tego, że znacznie większe korzyści płyną ze spożywania owoców i warzyw obfitujących w witaminy i substancje antyoksydacyjne.
Rozdzielenie makroskładników
Kompleksowa dieta powinna dostarczać naszemu organizmowi kalorie rozdzielone w następujący sposób – ok. 20-25% białka, 50-60% węglowodanów i 15-25% tłuszczy. Trzeba przy tym pamiętać, że ilość tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i cholesterolu musimy mieć pod kontrolą. Warto więc zamienić tłuste mięsa i wędliny na ryby, orzechy i oleje roślinne. Niekorzystne dla naszego organizmu są także kwasy tłuszczowe trans, występujące obficie w produktach typu fast-food, w margarynach i tłuszczach piekarniczych. Przechodząc na zdrową dietę, konieczne jest spożywanie większej ilości warzyw i owoców. Warzywa i owoce to bardzo dobre źródło licznych witamin i składników mineralnych. Znajduje się w nich również szereg związków mniej poznanych, takich jak polifenole, bioflawonoidy. Poza tym warzywa i owoce są niskokaloryczne i bardzo sycące. W połączeniu wszystkich zdrowych produktów w smaczne potrawy może nam pomóc dieta pudełkowa z dowozem i współpraca z firmami cateringowymi.