Parówki to jedno z najbardziej ulubionych dań dla dzieci i nie tylko. Są szybkie w przygotowaniu i smakują wielu osobom zwłaszcza z rożnymi dodatkami na przykład z ketchupem, majonezem czy musztardą. Kupując parówki musimy jednak zwracać uwagę na to, ile procent mięsa mają w sobie. Często zdarza się tak, że są parówki bardzo mięsne i są wtedy one dużo droższe, ale też są bardziej wartościowe i mają w sobie mniej tak zwanych śmieci. Ilość mięsa w poszczególnych parówkach może wynosić od kilku do nawet 90 procent. Warto uważnie czytać etykiety i wybierać te, które tego mięsa mają najwięcej. Jedni z najlepszych producentów parówek produkują parówki z największą ilością mięsa na rynku, w których mięso nie jest oddzielane mechanicznie. Kiedy wybierzemy już nasze ulubione parówki teraz powstaje pytanie: Jak je przyrządzić? Otóż metod mamy kilka. Możemy na przykład parówki przygotować w kuchence mikrofalowej: Wyłożyć na talerzyk bez folii, przykryć plastrem sera żółtego i włączyć kuchenkę mikrofalową na co najmniej trzy minuty (moc 600 – 700W). Parówki będą gorące i czasem nawet „popękają”. Innym sposobem na przygotowania parówek do spożycia jest ich usmażenie. Można dodać je do jajecznicy lub po prostu usmażyć na maśle, czy oleju. Parówki można też ugotować w wodzie. Zatem jak ugotować parówki? Nalewamy do garnka zimną wodę i przykrywamy przykrywką. Następnie włączamy kuchenkę i czekamy, aż woda zagotuje się. Kiedy woda wrze, wrzucamy nasze parówki i gotujemy około 10 minut lub do czasu, gdy powoli zaczną pękać. Do pełni szczęścia, na gorące parówki możemy położyć jeszcze plaster sera żółtego, aby się roztopił, Oczywiście tę czynność wykonujemy już na talerzu. Parówki możemy też upiec w piekarniku, jednak jest to na tyle szybka potrawa, że w zupełności wystarczy jak usmażymy je na patelni, ugotujemy w wodzie, czy przygotujemy w kuchence mikrofalowej. Należy jednak pamiętać, aby wybiera parówki, w których mięso nie jest oddzielane Mechanicznie (MOM 0%) i te, które mają wysoką zawartość mięsa.
Parówki – pieczone, gotowane lub smażone
[Głosów:0 Średnia:0/5]